waarin zolang het licht is, niet gegeten en gedronken wordt. Dit wordt “vasten“ genoemd. Dit maakt deel uit van de Islamitische, maar ook van de Christelijke cultuur. Zowel in de bijbel, als in de Koran is dit herhaaldelijk terug te vinden als een soort zuivering van het lichaam. Bij de Moslims is dit nog steeds een jaarlijks terugkerend ritueel vanaf ongeveer elf- of twaalfjarige leeftijd. In deze periode wordt naast vasten, ook meer gebeden, aan liefdadigheid gedaan en nagedacht over het wel en wee van de wereld. Daardoor ligt de focus niet meer alleen op jezelf, maar vooral op de ander die hulp nodig heeft. Door te vasten, leer je discipline en zelfbeheersing aan, die je op andere momenten in je leven ook weer goed gebruiken kunt. Je leert eten en drinken weer waarderen, als je het overdag niet mag en je ervaart dankbaarheid voor de aanwezigheid van het voedsel, als het vasten na gebed doorbroken wordt en je weer mag eten.

Marlon vertelde over de Ramadan, waarna er een aantal gebeden opgezegd en gezongen werden. De mannen bidden bij elkaar in de grote zaal en de vrouwen gingen naar de ruimte voor de grote zaal om daar te bidden. De kinderen speelden tussendoor en kwamen nadat de gebeden klaar waren naar de grote zaal om mee te eten.

Alle gezinnen hadden verschillende hapjes gemaakt die we konden proeven. Ook waren er twee vers gemaakte soepen (kip- en vissoep). Er was water met limoen te drinken, de bekende Marokkaanse muntthee met suiker en als toetje een heerlijk yoghurt met kruimelmengsel. Tijdens het eten was er gelegenheid om met elkaar te praten. Er waren Egyptische, Marokkaanse, Syrische, Indische en Hollandse mensen om te leren kennen.

De organisatie lag in handen van de vaders van de stichting SPS die Arabische les verzorgen in Baken Stad en vakanties voor families organiseren en twee Hollanders (waaronder ikzelf), met als doel om mensen uit Almere met elkaar te verbinden en elkaar beter te laten kennen. In de nabije toekomst willen we dit vaker gaan doen. We denken dan bijvoorbeeld aan vaker samen eten (van Surinaams tot Hollands), een competitie voor jongeren op de playstation, vakantieactiviteiten in de zomervakantie, bijlessen voor de lagere- en middelbare school, een filmmiddag, de jaarlijkse burendag en een jongerenraad.

Meer informatie bij Annemarijn Oosterwelder, 06-22049675. Tot ziens!